Stiftelsen Norsk luftambulanse

Forberedelsene som kan redde liv

Tusenvis blir skadet på tur hvert år. Det vet Geir Arne, Christen og Stephen – det er de som redder dem.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Helikopterpiloten Geir Arne leter etter ett hus blant hundrevis. Livsviktige minutter kan gå tapt.

Legen Stephen er på vei til en pasient med hjertestans langt opp på fjellet. Tiden er dyrebar.

Redningsmannen Christen Tellefsen er ofte den første en pasient møter.

I vinterferien strømmer nordmenn til fjellet for å koble av. For enkelte av basene til Stiftelsen Norsk Luftambulanse er det en ekstra hektisk uke.

Nedenfor forteller Geir Arne, Christen og Stephen hva du kan gjøre for å få en tryggere hyttetur gjennom hver sin historie fra ulike redningsaksjoner.

Piloten Geir Arne Mathiesen vet godt at alle mennesker kan miste fatning når kritiske situasjoner oppstår. Han forteller en historie han husker godt, som illustrerer nettopp det.
– Far i huset hadde fått hjertestans, og lå livløs på gulvet. Konen var den eneste andre hjemme. Hun var i dialog med AMK og startet hjerte- og lungeredning, forteller Mathiesen.

For Geir Arne og teamet er dette en vanlig dag på jobben. For kvinnen som kjemper med hjerte- og lungeredning for få liv i mannen sin, er dette en ekstrem situasjon. I panikken klarer hun ikke gjøre rede for hverken adressen sin eller fargen på huset.

– Vi visste ingenting. Fra lufta ser de fleste hytte- og boligfelt like ut, og det var ingen som kom ut for å gjøre seg til kjenne. Vi fløy frem og tilbake i det boligfeltet og visste at her er det en som trenger hjelp til å redde mannen sin.

– Det tok unødvendig lang tid før vi fant ut hvor hendelsen skjedde. Hadde hun hatt en nødplakat, eller 113-appen som hadde gitt oss nøyaktige koordinater kunne vi flydd direkte til adressen og hjulpet til med en gang.

Hvert minutt er kritisk når hjerte står stille. Denne gangen gikk det heldigvis bra.

Lag din egen nødplakat her, og last ned Hjelp 113- appen her.

Lær deg førstehjelp gjennom nettkurset Akutt-ABC

Noen må gjøre noe

Legen Stephen Sollid er på vakt en grå påskedag da det tikker inn en melding fra nødetatene.

På en hytte dypt inn i fjellheimen, langt fra vei og nærmeste nabo, har et hjerte stanset. Det én ting som bekymrer Stephen – de som er på hytta må kunne hjelpe.

– VI TRENGER TID FOR Å KOMME FREM TIL DE SOM TRENGER VÅR HJELP, OG DEN TIDEN ER DYREBAR. OM INGEN GJØR NOE I MELLOMTIDEN HAR VI LITE Å TILBY NÅR VI KOMMER FREM, SPESIELT NÅR DET ER SNAKK OM ET HJERTESTANS.

På hytta i fjellheimen jobbes det ustanselig med hjerte- og lungeredning mens Stephen og teamet flyr inn. Dessverre gikk det ikke så bra denne gangen.

– Det som er viktig med denne historien er at de hadde begynt å gjøre noe før vi kom. Det ser vi i veldig mange sammenhenger er kjempeviktig, forteller legen.

Stephen mener nordmenn flest er flinke til å vite hva de skal gjøre i kritiske situasjoner. Det er ikke alltid man klarer å huske den nøyaktige lærdommen, men det er ikke så viktig heller, i følge legen.
– Selv om du er usikker på hva du skal gjøre, skal du i hvert fall gjøre noe.

Skaff deg førstehjelpspakken. Sørg for at den er oppdatert etter hver tur.

Redningsmannens tips for en tryggere tur

Redningsmann Christen Tellefsen jobber i Norsk Luftambulanse AS, og er ofte den første en pasient møter. Det er nemlig Christen som ankommer pasienten hengende i line under helikopteret dersom forholdene ikke tillater landing.

– Vi treffer mennesker i de kanskje verste situasjonene i deres liv. Selv om vi kan oppleve mye tragisk er jeg glad for at vi får bidratt positivt.

Dette er hans tips til turen – slik at du er best mulig forberedt på det verste.

1. Ta med klær for vinterforhold
– Selv om du bare skal en liten tur: Ta med nok utstyr – som at det er vinter. Da er du forberedt på det aller meste. Om en ulykke skulle skje trenger du all den varmen du kan få mens vi er på vei.

Christen understreker også at det er viktig å ikke kle seg i kamuflasjefarger. Sterke farger gjør deg mer synlig fra lufta.

2. Sjekk værmeldingen
– Er det meldt dårlig vær og turen er lang skal man tenke seg om to ganger før man reiser. Man blir mer utsatt for skader, og sjansen er mindre for at vi skal kunne redde deg.

3. Planlegg etter egen form
– Det beste tipset jeg kan gi er at folk er i form til å gjennomføre turen. At de har trent litt. Da vil de få mye ut av turen og kan nyte den på en helt annen måte.

– Men som vi pleier å si: Heller skrubbsår enn liggesår. Vi vil jo at folk skal ut på tur!