Stiftelsen Norsk luftambulanse

Forsvarte gullet i NM i hurtigfrigjøring

Nok en gang stakk Ringerike brann og redning av med det edleste metallet da Stiftelsen Norsk Luftambulanse arrangerte norgesmesterskap i hurtigfrigjøring.

En bil har kjørt inn i et tre i en hastighet på rundt 80 km/t. Føreren sitter fastklemt. Nå teller hvert sekund for å frigjøre føreren og starte livreddende behandling. 

Dette var scenarioet som møtte deltakerne på Torpomoen øvingspark i Ål 11. og 12. september. Hurtigfrigjøring er betegnelsen på det tverretatlige akuttmedisinske samarbeidet mellom brannkonstabler, ambulansearbeidere og politifolk som jobber sammen for å få fastklemte pasienter ved bilulykker raskest mulig løs slik at nødetatene kan starte livreddende behandling.

– Vi vil motivere og stimulere til tverrfaglig samarbeid. Mesterskapet i seg selv er egentlig ikke hovedintensjonen, det er arbeidet som skjer før som er viktig. Lagene må trene hardt på forhånd og skape et miljø for møter på tvers av etatene, sier prosjektleder Knut Fonneløp Storhaug i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Hvis lagene blir flinkere og etablerer kunnskap som blir sittende har vi oppnådd vårt mål med denne konkurransen. Vi håper de fortsetter treningen når de kommer hjem. På den måten øker de også beredskapen sin.

– Alle vil vinne

Ni lag var kvalifisert til årets konkurranse, der de skulle undersøke bilføreren, forflytte bilen og bruke kjetting, vinsj og klippeverktøy for å få pasienten ut av vraket. Laget fra Ringerike stakk av med gullmedaljen for andre år på rad.

– Dette er et knakende godt arrangement. Et strålende tiltak som setter fokus på et viktig tema. Alle lagene trener mye i forkant av dette, alle vil vinne. Det kommer til nytte når vi kommer opp i en virkelig hendelse, sier brannkonstabel Rolf Aarflot i Ringerike brann og redning.

Han utgjorde sammen med Kristoffer Fagerli Sæthren, Oddbjørn Larsen, Even Moan, Bård Nordstrøm, Roar Oppen, Per Olav Rolund, Yvonne Serggev og Kjetil Solheim vinnerlaget. De var 15 sekunder tregere enn sølvvinner Alvdal, men fikk høyere total poengsum på bakgrunn av svært god organisering og gjennomføring.

– Jeg tror ikke vi trener noe spesielt mer enn andre, men vi hadde et par gjennomganger før vi dro. Vi er rett og slett blitt veldig gode på samhandling på skadested, noe vi får bruk for i jobben vår, sier Aarflot.

Tilspisset konkurranse

Det er stor interesse for mesterskapet blant deltakerne, og den harde konkurransen er i ferd med å bli mer og mer tilspisset. Neste år skal det gjøres noen justeringer – det blir flere konkurranser og et utvidet antall deltakere.

– Vi kan ikke si så mye om det ennå, men vi vil utvide og har dermed plass til mange flere deltakere neste år. Konkurransen blir hardere, men deltakerne får samtidig en utrolig flott samling og muligheten til å etablere et stort nettverk. Vi håper mange melder seg på, sier Fonneløp Storhaug.

Det er tredje året på rad konkurransen arrangeres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, med støtte fra Fagforbundet.

– Vi er veldig takknemlige for støtten fra Fagforbundet. Uten den ville det ikke ha vært mulig å gjennomføre arrangementet.