Stiftelsen Norsk luftambulanse

Kronprinsen trente på amputasjon ute i felt

Amputasjon av lammelår sto på menyen da H.K.H. Kronprins Haakon deltok som lærling under årets Camp Torpomoen.

Foto: Thomas Kleiven

Torsdag 20. september besøkte han Stiftelsen Norsk Luftambulanse sin årlige treningscamp, hvor nærmere 300 operative redningspersoner har deltatt over fem uker.

Kronprinsen fikk oppleve hvordan det føles å stå midt i en krevende amputasjonsøvelse. Og var imponert over arbeidet til luftambulanse-crewet.

– Det var veldig interessant å se hvordan de jobber på nært hold. Og selv om de ikke jobber sammen som team til daglig, så har de arbeidsoppgavene klart for seg, og ting flyter lett. Selv om de her sto overfor en komplisert situasjon, med en pasient med store traumer.

Bidro under amputasjonen

En turgåer hadde nemlig fått foten i klem under en stein på ett tonn. Han var hardt skadd og trengte øyeblikkelig medisinsk hjelp. Ble ikke amputasjonen utført, hadde mannen blødd ihjel. Og kronprinsen fikk selv bidra med livreddende arbeid.

– Jeg bidro stort sett med det de ba meg om å gjøre. Jeg var med på å gi blod, og flyttet steinen som lå oppå pasienten. Til slutt holdt jeg beinet når legen utførte selve amputasjonen, fortalte Kronprinsen etter øvelsen.

Etter øvelsen ble innsatsen evaluert, og luftambulanselege Vegard Rosenlund var imponert av Kronprinsens innsats.

– Kronprinsen var veldig flink. Det er en vanskelig situasjon å komme i, uten særlig forberedelse. Men han tilpasset seg på en utrolig smidig måte.

Amputasjoner ute i felt skjer heldigvis sjeldent, og forekommer i snitt en gang i året i Norge. Men nettopp derfor er det viktig å trene på, slik at crewet lykkes når ulykken først er ute, noe Kronprinsen hadde fått med seg.

– Det er viktig å øve på for å kunne håndtere de situasjonene på en god måte når de oppstår. Måten øvelsen var satt opp ga mening, fortalte han etter selv å ha deltatt.

Stiftelsens høye beskytter

Det er Stiftelsen Norsk Luftambulanse som årlig arrangerer treningscampen, og Kronprinsen er stiftelsens høye beskytter.

– For oss er det en anerkjennelse. Det betyr at jobben vi gjør er viktig og blir lagt merke til, sier generalsekretær Hans Morten Lossius.

Og etter øvelsen hadde generalsekretæren en gladmelding til Kronprinsen.

– Nå er det jo sånn at du har vært gjennom en læretest, og vi ønsker gjerne å ha deg med på laget, og derfor skal du få et nytt navneskilt. Nå er du ikke lenger lærling, men redningsmann. Også er du selvfølgelig velkommen på vakt på julaften, det er da alle nybegynnerne starter.

Viktig trening

Årets camp er den største som Stiftelsen Norsk Luftambulanse har arrangert. Over 180 leger, piloter, redningsmenn og sykepleiere fra luftambulansetjenesten har deltatt på treningen. I tillegg til 41 redningsdykkere fra brann- og redningsetaten og 76 paramedics-studenter fra Oslo Met.

I tillegg til amputasjon trenes det på redning i vann under årets camp. Det har vært rekordmange drukninger i år, og tallene stiger. Hensikten med øvelsen har vært å trene på avanserte oppdrag der tid er helt avgjørende for at pasienten overlever eller ikke, sammen med andre redningsetater.