Stiftelsen Norsk luftambulanse

Mannen med ljåen

For 36 år siden var det ikke «mannen med ljåen» som hentet tynsetingen Simen. Det var legehelikoptret fra Lørenskog.

Tekst: Erland Kroken. Foto: Ole Annar Krogh

Det er en fin sommerdag midt i juli i 1981. Det er storslått natur rundt den mer enn 100 år gamle setra, som ligger 800 meter over havet og 12 kilometer fra Tynset i Østerdalen. Det lukter nyslått gress, og insektene surrer ivrig i flokk. I aviskioskene nede på Tynset er forsidene preget av giftemålet mellom Diana og Charles i London. Men dette tenker ikke Simen og faren på der de holder på med hver sin digre ljå og kapper gress.

Spidder leggen
Det er tungt fysisk arbeid, og mens svetten siler, svinger de redskapen. Da jobben er gjort og de skal rydde seg ut, skjer det. Simen er uheldig og tråkker på ljåen som ligger i gresset. Den svinger opp, som en pisk, og spidder leggen hans.

simen-linjordet_72

Simen Linjordet satte ljåen i leggen ved et uhell i 1981. Det kostet ham nesten livet. Foto: Erland Kroken

Med en gang forstår han ikke alvoret. Det smertet, men ikke så vondt, tenker han. Men da faren kommer til og ser hvor mye han blør, haster han av gårde, dårlig til beins, etter hjelp. Heldigvis er det folk på nabosetra. Brødreparet Hans og Vidar Vangen kommer til. De strammer et belte under kneet, får stoppet den verste blødningen og får Simen inn i en bil. De kjører rett til akuttmottaket på Tynset Sykehus. 41 år gamle Simen begynner å bli skikkelig dårlig. Han kaldsvetter og er blek.

På sykehuset konstaterer de at her må det årekirurg til. Han må til et av de store sykehusene i Oslo. Men det er mer enn 30 mil dit, og i en ambulanse betyr det ca. fire timers kjøring.

Ringer legehelikoptret
Sykehuset ringer legehelikoptret på Lørenskog. I tre år har initiativtakerne drevet legehelikopter kun basert på støtte fra privatpersoner og bedrifter. Flere og flere ser betydningen av en luftambulansetjeneste. Heldigvis for Simen er mannskap og maskin ledig på Lørenskog.

Da legehelikoptret lander ved Tynset sykehus kort tid etter, er Simen svært dårlig. Han husker nesten ingen ting. Fra Tynset bærer det rett til kirurgene på Aker Sykehus i Oslo. Med i maskinen er 30 poser med blod. Ikke hans eget. I en rekke år har han vært blodgiver. De redder benet hans. Og livet.

Takknemlig
36 år senere sitter vi i stua til Simen på Tynset. Simen er blitt 77 år, og det er lenge siden han pensjonerte seg fra jobben på Nord-Østerdal Kraftlag.

– Jeg har ofte tenkt på denne ulykken. Hvor tilfeldig ting kan være. Det at brødreparet Hans og Vidar var på setra, tenk om de ikke var der? Det at jeg ble hentet med et legehelikopter, bare tre år etter oppstarten, en tjeneste som ble dekket av at folk og bedrifter støttet. I dag tar vi alt for gitt, smiler den spreke pensjonisten som er svært takknemlig for hjelpen han fikk.

Han hadde ikke noe forhold til denne nystartede legehelikoptertjenesten før ulykken.

– Jeg hadde jo hørt at de hadde startet denne tjenesten og at de samlet inn penger til driften, men reflekterte lite over det. Jeg sier ofte at vi har omsorg for hverandre ute i distrikts-Norge. Det har jeg opplevd, smiler Simen som har støttet Stiftelsen Norsk Luftambulanse siden høsten 1981.

77-åringen har vært lokalpolitiker i flere perioder, og det er en ting han virkelig brenner for.

– Å ivareta de mindre sykehusene rundt om i landet, ikke minst akuttmottakene, er uhyre viktig.

Tynset sykehus ligger som en koloss øverst på et lite høydedrag i byen. Dette er arbeidsplassen til mange i bygda og tryggheten for hele distriktet. Sentralt på sykehuset og lett tilgjengelig er akuttmottaket.

– Dette er viktig at vi kjemper for å beholde, sier Simen.

Både livet og benet stod i fare for å ryke denne fredagen i 1981, om ikke hjelpen hadde vært der.

– Jeg blir ofte kalt «mannen med ljåen», det er vel ikke uten grunn, ler 77-åringen.