Stiftelsen Norsk luftambulanse

Stadig flere trenger hjelp i fjellet: – Ikke ta sjanser!

Høsten er en flott årstid for turer i skog, på vidda og fjellet. I år er det ekstra mange som har funnet frem turtøyet og begitt seg ut i naturen. Stadig flere av dem trenger hjelp.

Tekst: Erland Kroken / Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Sosiale medier som Facebook og Instagram er fine steder å finne inspirasjon til for eksempel fjellturen, men jeg vil advare mot å bruke glorifiserte bilder, tatt av andre, mellom regnbyger og vindkast, som det eneste planleggingsverktøyet, sier redningsmann Kjetil Leknes i Norsk Luftambulanse AS. Han er også leder av operativ trening, og er opptatt av at turfolket må forberede seg godt før sekken hektes på ryggen.

– Les om turen du ønsker å gå i forskjellige medier, gjerne i etablerte turbøker eller forum, snakk med noen som har gått der før. Studer kartet. Sjekk værmeldingen og planlegg en tur du vet at du klarer. Ikke ta sjanser, sier Leknes, som også er utdannet tindeveileder og har utallige timer i fjellet.

Last ned Hjelp 113, og husk å ta med nødlader. Den skal brukes i nød, ikke til å legge ut solnedgangen på sosiale medier

Kjetil Leknes

– Mobildekningen blir stadig bedre rundt om i landet. Last ned appen Hjelp 113, og husk å ta med nødlader. Den skal bare brukes i nød, ikke til å legge ut den fantastiske solnedgangen på sosiale medier.

Leknes har vært på mange oppdrag for å hente folk som trenger hjelp på fjellet.

– Det å ha med seg riktig utstyr er viktig. Jeg anbefaler spesielt en vindsekk. Det å beskytte seg mot kulda kan være livreddende. Ellers må liggeunderlag og selvfølgelig førstehjelpssaker med. Dette er utstyr som kan redde dagen hvis uhellet er ute, sier Leknes.

Kan du hjerte- og lungeredning? Ta vårt gratis nettkurs her!

Livreddende tips til fjellturen

Livredder i sekken

Du bør alltid ha med deg en vindsekk eller fjellduk på turer, sommer som vinter. Vindsekken er en pose i tynt stoff som er vindtett. Det finnes også varianter som er vanntette på én side for å holde regn og snø ute. Vindsekken isolerer og gir beskyttelse for vær vind, og er god å ha når du tar pause. Den kan også fungere som en levegg for vinden. Skulle man bli værfast eller slite med å grave seg ned i snøen, er vindsekken en livredder og livsforsikring. Du får vindsekker i mange prisklasser og ulike størrelser. Det er viktig at den er lett og enkel å bruke.

Overtråkk

Gode sko som gir støtte til anklene er viktig! Ikke gå dem inn på turen, det må du gjøre på forhånd for å unngå vonde gnagsår.

Den vanligste skaden i fjellet er overtråkk. Hva gjør du? Det kan være lurt å ikke ta av skoen. Fjellstøvelen er komprimerende i seg selv. Hvis du tråkker over, bør du snøre støvelen litt hardere. Kjøl ned hvis mulig. Litt elvesand i en pose kan være et alternativ til ispose. På vinteren kan du bruke snø.

Lær deg hjerte-lungeredning og mer livreddende førstehjelp på vårt nettbaserte kurs: Akutt-ABC

Åpne sår

Legg press på såret. Har du ikke plaster, kan du bruke det du har for hånden, for eksempel en t-skjorte.

Er flengene store eller dype, må du prøve å fylle såret med kompress for så å stramme med forbindinger rundt.

Brudd

Brudd kan være vanskelig å se. Det viktigste du kan gjøre, er å gjøre det så komfortabelt som mulig for den skadde. Bruddstedet skal holdes i ro. Hev bruddstedet forsiktig. Kjøl ned hvis det er mulig.

Spjelk dersom du vet hvordan dette gjøres. Bruk det som er tilgjengelig, for eksempel stokker eller staver. Ved åpent brudd, stopp blødning og legg press på.