Stiftelsen Norsk luftambulanse

Våre beste tips til en tryggere høsttur

Nordmenn går fjellturer som aldri før og stadig flere turgåere trenger hjelp. Her er noen av våre beste tips for en tryggere høsttur.

Tekst: Kristine Grønli Schjerven
Foto: Fredrik Naumann/Felix features og Jon Tonning

– Den vanligste feilen folk gjør er at de går lengre turer enn hva de er trent for. Mange tenker at for eksempel Besseggen er en enkel tur som alle kan gå, men det er en tøff tur hvis du ikke er godt trent, sier Christen Tellefsen, redningsmann i Norsk Luftambulanse AS.

De siste fire årene har det vært nærmere en dobling i antall søk- og redningsoppdrag for luftambulansetjenesten. Økningen skyldes at det er mer populært enn noen gang å gå i fjellet, og flere enn før drister seg ut på lange turer.

Foto: Jon Tonning

Tellefsen, som jobber ved luftambulansebasen i Dombås, presiserer at han synes det er flott at folk er aktive.

– Det er viktig for folkehelsa. Rådet vårt er å finne de turene som passer ditt fysiske nivå. Er du godt forberedt får du en flott opplevelse, sier redningsmannen. Han anbefaler et rolig tempo, særlig i starten av turen.

– Mange holder ikke dagen ut om de starter for offensivt. Stopp gjerne etter ti minutter og juster antrekket og kle av deg hvis du er varm. Rådet vårt er også å finne en tur som passer ditt fysiske nivå.

– Hver gang du har pause kan det være lurt å ta på seg jakke så du ikke blir kald. Ha alltid dunjakka i toppen av sekken. Ta den av igjen når du begynner å gå, er redningsmannens råd.

Planlegg turen

Finn ut hvor du vil gå og hvor lang tid det kommer til å ta. Skal du ikke overnatte på hytte er det viktig å komme seg ned før det blir mørkt.

– Man kan regne med at du går tre kilometer i timen og 3-400 høydemeter i timen. Er det veldig bratt må du legge på tiden. Har du med barn under ti år må du kanskje doble tiden.

Vær en god turkompis

– Vi har hatt flere redningsaksjoner etter folk som har blitt forlatt fordi de har gått for sakte. Vi hadde en leteaksjon etter en eldre mann. Dattera synes han gikk så seint, så hun gikk i forveien. Noen timer seinere ble faren meldt savna av datteren fordi han aldri kom. Vi fant han sliten og medtatt bak en stein. Så mitt viktigste budskap er å vise omsorg for de du går sammen med, og tenk at man skal få en hyggelig tur. 

Har du gratisappen, Hjelp 113? Den sender koordinatene dine direkte til nødetatene, i tillegg til å ha en videofunksjon som gjør at de kan se skadestedet om det er nødvendig. Last den ned i dag!

Person som holder opp smarttelefon med appen «Hjelp 113» åpen. Appen viser et kart og koordinater for posisjon, samt ringeikoner til nødetatene.

Til deg som allerede har Hjelp 113-appen:
Har du husket å aktivere appen, slik at den er klar til bruk ved en ulykke?

Slik gjør du:
1. Åpne appen og registrer mobilnummeret ditt.
2. Gi «Hjelp 113» tilgang til posisjonen din. Da kan du bli funnet raskere.

Har du laget nødplakat?

Når det haster kan minutter være forskjellen på liv og død. Da er det viktig å kunne forklare akkurat hvor man er.

– Med nødplakaten har du din nøyaktige posisjon, som du enkelt kan videreformidle når du snakker med nødsentralen. Husk å henge den på et synlig sted!

I denne videoen gir en lege, en pilot og en redningsmann fra luftambulansen sine tips for hvordan du best kan forberede deg til høstturen: