Stiftelsen Norsk luftambulanse

Trym sitter i et bilvrak når han hører brannvesenets sirener

Det er 17. mai, blå himmel og nydelig vær. Folk haster mot barneskolen på Tofte, hvor Trym Haugerud (30) er lærer. Han skal gå i toget med barna, men bare noen få kilometer fra skolen smeller det.

To personbiler og én buss har kollidert midt i tettstedet Toftes hovedgate. Nødetatene får melding om personskader.

Brannsjef Nils Georg Nordskag har planlagt feiring med familien, men har hjemmevakt og blir tilkalt. Særlig i distrikts-Norge er hjelpen fra brannvesenet livreddende når nødsituasjoner oppstår. Nordskag husker godt ulykken som skjedde 17. mai i år.

– Trym var bevisst når vi kom på stedet, kun minutter etter at ulykken var skjedd. Han kunne fortelle oss at han hadde ryggsmerter. Vi ønsket derfor å avvente med å ta han ut av bilen til helsepersonell var på plass, forteller han.

De bestemte seg for å klargjøre det de kunne, som å bryte opp døren som var kilt fast, slik at ambulansepersonellet kunne komme lettere til.

Heldigvis for Trym var brannmannskapene som rykket til ulykken ut kurset i akuttmedisin av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Redder liv som akutthjelpere
108 mennesker døde i trafikken i 2018. 565 mennesker ble hardt skadet. Ofte er det brannvesenet som ankommer ulykkesstedet først. Med kompetanse som akutthjelpere er de med å redde flere hundre liv hvert eneste år.

I akutte, alvorlige situasjoner kan det stå om minutter mellom liv og død. Brannmannskapet må derfor gjennom et kurs som består av grunnleggende og avansert førstehjelp. Akutthjelperne var på over 2000 oppdrag til livstruende situasjoner i fjor.

Teamene består hovedsakelig av brannmannskaper som tar vare på pasienten frem til medisinsk hjelp når frem.

I dag finnes det over 4000 akutthjelpere fordelt på 220 akutteam i 160 kommuner.

Gjør en stor forskjell
Hans Willy Finseth er bosatt i Namsos, og har 30 års erfaring fra bransjen. Han jobber som prosjektleder for akutthjelper-kursene.
– Akutthjelperne utgjør en stor forskjell i samfunnet. Mange flere liv er reddet, og samholdet mellom nødetatene er bedret, sier han.

Brannvesenet har blitt vant til å rykke ut på både bilulykker og hjertestans. Flere steder i landet er det akuttbagen som er brannvesenets mest brukte utstyr – ikke vannslangen.

Ved hjelp av innsamlede midler trener Stiftelsen Norsk Luftambulanse brannvesenet i livreddende førstehjelp.

En støtte fra deg gir stadige forbedringer av den akuttmedisinske behandlingen utenfor sykehus.

Din støtte vil redde liv.

Bli støttemedlem i dag.