Stiftelsen Norsk luftambulanse

Hjertestarteren

Geir Kåsa har vært med på gjenoppliving av over 400 personer med bruk av hjertestarter. En svensk 14-åring med hjertestans skulle snu livet hans på hodet.

Tekst: Ingvild K. Vederhus

Foto: Fredrik Naumann/Felix features

– Jeg hadde ikke trodd hun skulle overleve. Ikke slik hun så ut. Hun var så syk da vi lastet henne inn i ambulansen, og jeg var svært bekymret for at det ikke kom til å gå bra.

Geir Kåsa (52) tenker tilbake halvannet år, til en idrettshall i Sverige. Han satt i sekretariatet under en bandycamp for sin 16 år gamle sønn. En dame kommer løpende. Hun er akutthjelper og forteller at en 14 år gammel jente har falt om. Hjertestarter-registeret viser at det finnes en hjertestarter i hallen. Geir reagerer øyeblikkelig og insisterer på å hente sin egen i bilen, siden den er nærmere. Deretter løper han inn i nabohallen med hjertestarteren.

– Da jeg kom dit, så jeg et menneske på gulvet. Hun var helt grå og livløs. Jeg så at hun hadde hjertestans, for hun hadde alle klassiske tegn. Du kan se på et menneske når det er livløst. Man er så slapp, får en hvit, blek hudfarge og responderer ikke på noe, forteller Geir.

– Visste ikke utfallet

Ring 113. Geir Kåsa har reddet flere liv med hjertestarter og oppfordrer alle til å lære seg å bruke den. – Ring 113, så får du veiledning, sier han.

Lite vet svenskene at Telemark-mannen som iler til har vært aktiv i Røde Kors fra han var 15, kjørt ambulanse i fem år fra han var 18, er utdannet sykepleier med 25 års erfaring fra akuttmottaket på Sykehuset Østfold, har drevet kurs og opplæring i førstehjelp og vært med på gjenoppliving av over  400 personer med hjertestans.

– Jenta hadde agonal respirasjon. Det er en unormal pusting som er stadiet før døden. De andre trodde derfor at hun pustet. De hadde sørget for frie luftveier og ringt 113-sentralen, men de hadde ikke startet hjerte- og lungeredning. Jeg koblet til hjertestarteren og så at hun hadde ventrikkel-flimmer, som er en hjerterytmeforstyrrelse. Jeg ga umiddelbart hjertet et støt og da kom det i gang. Jenta fikk puls, men våknet ikke. Hun hadde tydeligvis vært borte for lenge. 

Etter to minutter stopper jentas hjerte igjen. Geir gir et nytt støt, men denne gangen responderer ikke hjertet. Den erfarne førstehjelperen tar styringen og fortsetter med hjerte- og lungeredning sammen med akutthjelperen til ambulansen kommer. Igjen får jentas hjerte et støt, men også denne gangen uteblir responsen. Geir hjelper til å løfte 14-åringen inn i ambulansen og bistår med å koble til en Lucas hjertemaskin. Maskinen utfører automatisk hjerte- og lungeredning, og endelig kommer jentas hjerte i gang igjen.

– Da de kjørte henne til sykehuset pakket jeg sakene mine og gikk tilbake til sekretariatet. Jeg visste ingenting om utfallet, forteller Geir.

Et spesielt møte

Etter fem uker skriver lokalavisen om hendelsen. Geir får vite at jenta han reddet heter Lisa og er 14 år. Journalisten videreformidler kontaktinfo mellom jentas mamma og Geir. Halvannen måned etterpå møtes de tre. 

– Det var det mest spesielle øyeblikket i hele mitt liv, til tross for at jeg har vært borti fryktelig mange hjertestanser. Det var veldig spesielt å møte igjen den jenta. At hun har overlevd fordi jeg tilfeldigvis var på akkurat det stedet akkurat da. Det er veldig sterkt.

Det tok minst fem-seks minutter før Lisa fikk hjerte- og lungeredning. Mangelen på blodsirkulasjon i kroppen kan være fatal.

– Jeg er glad jeg fikk i gang hjertet på første forsøk, og jeg tror det er årsaken til at hun overlevde uten varige mén. Hadde jeg ikke fått det til, er jeg ikke sikker på hvordan det ville gått.

Den viktige veiledningen

Hjertestartere har vært utplassert flere steder i Norge siden slutten av 1990-tallet. I dag finnes det hos mange bedrifter, butikker, samlingspunkter, i gymsaler og på treningssentre. Likevel svarer 60 prosent av den norske befolkningen at de ikke ville brukt en hjertestarter selv om det var en i nærheten, ifølge en nylig undersøkelse fra Norstat.

– Jeg tror statistikken er feil. Jeg tror ikke frykten for å bruke den er så stor når du står midt i det. Folk er tøffe når det gjelder. Gjør noe, så hjelper det. Ring 113! De veileder deg til å starte hjerte- og lungeredning og støtter deg underveis, oppfordrer Geir.

Firebarnsfaren har alltid vært opptatt av opplæring i førstehjelp, både privat og gjennom Røde Kors. Han brenner for å gjøre hjertestartere til allemannseie, og håper det kan bli så rimelig at alle kan kjøpe en.

– Faller noen om, skal du tenke hjertestarter. Den kan du alltid koble på, så forteller den deg om den bør brukes eller ikke. Den sier også ifra om når du skal trykke på knappen. Jeg har lært opp barn, utviklingshemmede og eldre, og det er så enkelt å bruke.

– Kaller henne prinsessa mi

Geir og moren til Lisa holdt kontakten etter det første møtet. De fant tonen, og ble etter hvert et par. Nå har de kjøpt hus sammen i Sverige. Lisa og Geir har en tett relasjon.

– Jeg kaller henne prinsessa mi. Vi har en far-datter-relasjon i dag. Hun er et menneske jeg elsker utrolig høyt.

Geir forteller at Lisa er lykkelig over at hun lever – og veldig klar over at hun kunne dødd:

– Hun har fått operert inn en ICD hjertestarter og går på medisiner, siden det viste seg at hun har en genetisk hjertesykdom.

I fjor ble Geir kåret til «Årets sarping» av Sarpsborg Arbeiderblad, blant annet for å ha reddet Lisa, og på grunn av den lange innsatsen i hjelpekorpset. Prisen var en skulptur, som Lisa har fått.

– Hun har den stående på hylla ved siden av sengen sin. Prisen minner oss på at jeg var på rett sted til rett tid.