Stiftelsen Norsk luftambulanse

KIA-samling engasjerte og berørte

Syke og skadde barn. Turer med døende kreftpasienter. Hjerneslag. Og er bruk av nakkekrage egentlig hensiktsmessig? Den utfordrende pasienten var tema da nærmere 100 deltakere møttes på årets KIA-samling.

Stipendiat Maren Ranhoff Hov har et brennende engasjement for hjerneslagpasienten. Det smittet over på tilhørerne.

Det var Aage W. Karlsen som sparket i gang årets KIA-samling. I vår fikk han et alvorlig hjerteinfarkt. Hjertet stoppet to ganger i ambulansen. Han ga en en personlig og sterk skildring av sitt møte med helsevesenet sett fra et pasientperspektiv – fra han våknet med smerter til han var ferdig operert ved Ullevål Universitetssykehus.

Verdig og varm behandling
Hans opplevelse er gjennomgående positiv, og det ønsket han å dele. Spesielt trakk han frem måten han ble tatt vare på av ambulansearbeiderne da han var på sitt mest sårbare.

– De strøk meg på armen og tørket svette av panna mi. De små gestene ga meg en stor trygghetsfølelse. Omtanken jeg fikk og den verdige og varme måten de behandlet meg på, var veldig viktig, sa Karlsen, som til daglig er han spesialrådgiver i SNLA. Han har i tillegg vært med på å bygge opp KIA (kompetanseutvikling i akuttmedisin) i Norge. I dag er han i god form, takket være en akuttkjede som fungerte som den skulle da han ble akutt syk.

Aage W. Karlsen er en suksesshistorie fra helsevesenet.

Enhetlig opplæring
Samlingen er en del av KIA-programmet og en viktig del av Stiftelsen Norsk Luftambulanses (SNLA) satsing for å styrke akuttkjeden som reddet Aage Karlsens liv. KIA-programmet er primært rettet mot ansatte i ambulansetjenesten. Målet er å gi prehospitalt personell enhetlig opplæring og kompetanseheving.

– Det vi har jobbet med i KIA-sammenheng, har blitt standard over tid. Vi opplever stor lojalitet til det vi leverer, og har innflytelse på hva vi predikerer. Det er behov for standarder i et kvalitetssikringssystem – der bidrar SNLA med viktig kunnskap og midler, sier Karlsen.

Ønsket å utfordre
KIA-samlingen arrangeres hvert år av SNLA. Denne gangen var det region Øst som hadde ansvaret for arrangementet, som hadde «den utfordrende pasienten» som gjennomgangstema. Utfordrende kan være så mangt, noe det store spennet i programmets innhold gjenspeiler. Det hadde likevel noe felles: Foreleserne traff en nerve hos publikum. På hver sin måte klarte foreleserne å skape engasjement, dialog og ettertanke – og samtidig spre kunnskap.

– Det var viktig for oss å sette sammen et program med gode forelesere som utfordret og ga deltakerne kunnskap de kunne ta med seg hjem. Gjennomgangstemaet i år var «den utfordrende pasienten», det vil si de pasienter som prehospitale tjenester ofte synes er vanskelig å rykke ut til: For eksempel barn, slagpasienten og den døende kreftpasienten, sier fagsjef Kjell Otto Fremstad i SNLA. Han har hatt ansvaret for å sette sammen programmet sammen Aage Karlsen og ledende instruktør Børre Østli.

Erfaringsutveksling
Fremstad påpeker også at KIA-samlingen et sted der instruktører og undervisningsledere treffes på tvers av foretaksgrenser. De bruker samlingen til å utveksle erfaring og knytte kontakter.

Helge Eiding snakket om undersøkelse av barn. – Det er ikke så vanskelig, var hans påstand.

– Tilbakemeldingen fra prehospitale tjenester er at SNLA bidrar til enhetlig og nasjonal kompetanseheving. Med foredragsholdere som representerer luftambulansetjenesten og forskning på en så god måte bidrar også dette til god profilering av luftambulansetjenesten, sier han.

God dialog med deltakerne
Hver foreleser var plukket ut til å holde innlegg om pasienter eller situasjoner som kan være ekstra krevende for ambulansepersonell: Burde man bruke nakkekrage, når forskning viser at det ikke alltid er hensiktsmessig for pasienten, kanskje til og med skadelig? Hva er det med en slagpasient som gjør at det er så viktig med rask behandling?

En barnevogn med en baby faller 1,5 meter ned fra en skrent. Hvilke vurderinger gjøres i hvert ledd av akuttkjeden, inklusive sykehuset? Og var disse vurderingene riktig? Hvordan kan man undersøke og behandle et alvorlig sykt barn? Og hvordan skal man kommunisere med terminale kreftpasienter på de tunge, stille turene? Alle disse temaene skapte god dialog og engasjement hos deltakerne.

Etter endt økt første dag stod grilling ute med nydelig mat og utsikt over fjorden på programmet. Nå er stafettpinnen overbrakt region Vest – neste års KIA-samling er deres ansvar. Da er det bare å glede seg til nok en lærerik konferanse 🙂

Om KIA-programmet:

  • KIA står for kompetanseutvikling i akuttmedisin
  • En del av programmet er KIA-ambulansene (øvingssimulatorene), PHTLS- og AMLS-kurs. Disse er obligatoriske i alle tjenester.
  • I tillegg arrangeres fagdager og KIA-samling
  • Pedagogiske temaer er en del av programmet.
  • Ambulansetjenestene har utdannet egne PHTLS-instruktører som benyttes sammen med kursmateriell og kursledere fra SNLA.