Stiftelsen Norsk luftambulanse

– Kompetanse og nærhet viktigst i fremtiden

Forskningssjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius, mener det er et problem at mye av kompetansen om prehospital medisin i norsk helsevesen er sentralisert. - Vi må behandle menneskene der de er, ikke der vi er.

Den årlige akuttmedisinske konferansen Ambulanseforum ble denne uken avholdt. Under en paneldebatt om fremtidens akuttkjede, trakk Forskningssjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius, frem to helt sentrale elementer: Kompetanse og nærhet.

– I dag har vi masse kompetanse, men store deler er sentralisert. I fremtiden må vi satse på nærhet. For kritisk syke er nærhet ekstremt viktig. Det hjelper ikke med kompetanse hvis alt ligger på de største sykehusene i de største byene – der er det ofte for seint for kritisk syke! Betydningen av å gripe tidlig inn viser seg mer og mer. Vi må behandle menneskene der de er, ikke der vi er.

En sterk ryggrad av akuttsykehus
Også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, var til stede på Ambulanseforum. Hun fortalte om de prehospitale perspektivene i ny nasjonal helse- og sykehusplan. Den skal bidra til å skape “pasientenes helsetjeneste”, der pasienten står i sentrum for alt som skjer relatert til han eller hun selv. Det betyr blant annet å redusere unødvendig venting.

– En undersøkelse viser at det befolkningen er aller mest opptatt av i helsevesenet er nærhet. Når vi får en total økning i forbruk av helsetjenestene på 35 prosent de neste tiårene, betyr det at vi trenger en sterk ryggrad av akuttsykehus for å sikre beredskap og øyeblikkelig hjelp.

Gjennomgår dagens ordning
Fylkesmann i Vest-Agder Ann Kristin Olsen fortalte om hva akuttutvalget, som hun leder, skal se på. Utvalget leverer endelig rapport desember neste år, og skal avklare hvem som har hvilke roller, gjennomgå dagens regelverk i dagens akuttmedisinske kjede og sørge for at befolkningen får kompetent helsehjelp når de trenger det. Det er over 15 år siden forrige offentlige utredning om dette ble utformet.

– Vi skal gå gjennom hele den akuttmedisinske kjeden, og se på hva som kan gjøres for å sette befolkningen i stand til å hjelpe seg selv og andre ved akutt skade. Hva kan for eksempel arbeidsplasser og idrettslag gjøre for at folk skal kunne føle seg tryggere? Hvordan kan Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norsk Luftambulanse AS bidra når det gjelder kompetanse, kurs og førstehjelp?