Stiftelsen Norsk luftambulanse

– Lytt til kroppen, drikk nok vann og vis hensyn!

For sjette året på rad stiller Stiftelsen Norsk Luftambulanse med akuttmedisinsk beredskap under Birkebeinerrittet. Luftambulanselege Roger Mikalsen oppfordrer deltakerne til å vise hensyn.

17 000 birkebeinere sykler denne helgen den 92 kilometer lange løypa fra Rena til Lillehammer. Under rittet presser mange av syklistene seg selv og sykkelutstyret sitt til det ytterste, noe som øker sjansen for alvorlige skader.

–  Jeg kjenner mange som skal være med på Birkebeinerrittet, og vet at det kan være vanskelig å be dem vise hensyn. Jeg håper likevel deltakerne har i bakhodet at det smeller fort. Det er mange i løypa, sier Mikalsen.

Store deler av løypa har redusert eller ingen fremkommelighet for ambulanse eller legebil. Legehelikopteret med anestesilege kan nå skadde eller syke i løpet av få minutter. Disse minuttene kan redde liv. Luftambulanselege Mikalsen oppfordrer deltakerne til å kjenne på dagsformen.

–  Birkebeinerrittet kan være ekstrem fysisk påkjennelse, særlig for dem som ikke har trent på dette i lang tid. Vær oppmerksom, lytt til kroppen og stopp helt opp hvis du kjenner deg uvanlig dårlig. Vær spesielt oppmerksom på alvorlige symptomer som sterkt press i brystet eller svimmelhet. Ved behov for hjelp, ring 113.

Medlemsfinansiert beredskap på lørdag

Fredag flyttes helikopteret som til vanlig er stasjonert på Dombås beredskapen til Birken. Dombås er en av åtte legehelikopterbaser hvor Norsk Luftambulanse AS er operatør på oppdrag fra Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS. Luftambulansetjenesten i Norge er en del av det offentlige helsevesenet og er statlig finansiert. Mannskapet fra Dombåsbasen vil holde et ekstra godt øye med Birkendeltakerne, men de vil rykke ut oppdrag andre steder hvis det blir behov for dem.

Lørdag stiller Norsk Luftambulanse med et dedikert helikopter som er på vakt spesielt for Birkebeinerne.

Dette er sjette året Stiftelsen Norsk Luftambulanse stiller med et dedikert helikopter under Birken, bemannet med pilot, redningsmann og anestesilege. Mannskapet hatt flere oppdrag under Birkebeinerarrangementene de siste årene.

– Det har vært bruk for oss hvert år, og vi har reddet mange liv i løpet av de fem årene vi har stilt med helikopter på Birken, sier Ole Valen, regionsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Tidligere har beredskapen blitt sponset, men i år finansierer Stiftelsen Norsk Luftambulanse dette selv.

– Det er våre 700 000 medlemmer som gir oss muligheten til dette, noe både vi og Birken-arrangørene er veldig takknemlige for, sier Valen.

– Ekstra trygghet

Daglig leder i Birken A/S, Jo Gunnar Ellevold, setter stor pris på Stiftelsen Norsk Luftambulanses tilstedeværelse under arrangementet.

– For Birkens medisinske beredskap betyr det enormt mye å ha et godt samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse og deres flygende akuttmottak. Vi er avhengige av å kunne håndtere både sykdommer og skader raskt, og deres tilstedeværelse gir oss en ekstra trygghet, sier Ellevold.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er Norges største ideelle medlemsorganisasjon med over 700 000 medlemmer.
Målet er å redde liv og helse gjennom å styrke luftambulansetjenesten i hele Norge. Det gjør vi ved å drive forskning, undervisning og utviklingsprosjekter. Datterselskapet Norsk Luftambulanse AS er operatør på åtte av Norges tolv legehelikopterbaser. Selskapet flyr på oppdrag fra Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS. Luftambulansetjenesten i Norge er offentlig finansiert.