Stiftelsen Norsk luftambulanse

Nødetatene finner hverandre i ny utdanning

I kjølvannet av terroranslagene 22. juli 2011 fikk nødetatene kritikk for samarbeidet. Denne uken kjører Stiftelsen Norsk Luftambulanse en ny, tverretatlig lederutdanning for innsatspersonell som skal bedre nødetatenes forståelse av hverandres roller.

– Jeg er utrolig glad for et slikt initiativ etter kritikken i kjølvannet av 22. juli, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet under åpningen av Norges første nasjonale lederutdanning for innsatspersonell 27. oktober.

– Å ha god rolleforståelse og etablerte øvingsmønstre er viktig når noe skjer. Dette blir bedre og mer effektivt når nødetatenes ledere kjenner hverandres kompetanse og ansvar på skadested.

Etterspurt i mange år
Etter å ha kurset over 23 000 redningspersonell i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid, ser Stiftelsen Norsk Luftambulanse behovet for å samkjøre ledere på skadested. Det finnes i dag ingen nasjonale føringer på hvordan ledere i de ulike nødetatene skal samarbeide.

– Dette har vært etterspurt blant ledere på taktisk nivå i mange år, sier prosjektleder og initiativtaker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Jan Einar Andersen.

Kursprogrammet gjennomføres på Torpomoen rednings- og øvingsspark i Ål i Hallingdal.

– Nødetatene gjennomfører opplæring av sine ledere, men alle gjennomfører denne opplæringen hver for seg. På et skadested må nødetatenes ledere fungere sammen. Da er det også naturlig at de trener sammen.

– Mye erfaring og kompetanse samlet

Kurset er finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og starter etter å ha avdekket et sterkt behov for dette gjennom mangeårige kurs og øvingsvirksomhet hos landets nødetater. Redningsetatene møter mye av kritikken fra Gjørvkommisjonen med at «nødetatene ikke fant hverandre» den kritiske dagen 22.7.11.

Foto: Anders Medhus /utforming.no

Foto: Anders Medhus /utforming.no

– Det er mye erfaring og kompetanse samlet i dette rommet. Men de som skal fungere i krise må også kunne møtes i fredstid og trene på hendelser uten propp i øret. Derfor er dette initiativet fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse svært gledelig, sa politioverbetjent Bjørn Danielsen ved Politihøgskolen under åpningen.

Evalueringsrapporter fra de forskjellige etatene og departementene etter terrorangrepene la klare føringer for mer trening på tverretatlig samarbeid. Politihøgskolen og Norges Brannskole står for det faglige innholdet

Først pilot – så nasjonalt?
I første omgang arrangeres kurset som en pilot for nødetatene over hele Buskerud. Håpet er å kunne gjøre dette til en utdanning for innsatspersonell over hele Norge.

– Nødetatene skal ledes, og de er nødt til å ha en felles forståelse av den ledelsen. Derfor vil vi pushe på for at det tverrfaglige samarbeidet mellom etatene blir bedre over hele landet, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Erik Kreyberg Normann.