Stiftelsen Norsk luftambulanse

Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Schrödingers katt

NRK Schrödingers katt hadde 23. oktober 2014 reportasjer om tre av Stiftelsen Norsk Luftambulanses mest spennende forsknings- og utviklingsprosjekter. De har alle som mål å gjøre luftambulansetjenesten bedre i arbeidet med å redde liv og helse.

Se innslaget om slagambulansen ved å trykke her!

Flyger i Norsk Luftambulanse AS, Jens Fjelnset ved Ål-basen, tok av med TV-folkene fra Schrödingers Katt, fløy nedover Hallingdal og inn i en eplehage på Stend, hvor et av hans første værkameraer er plassert. I løpet av månedene som kommer vil Fjelnset ha plassert flere værkameraer omkring i landet, langs rutene som luftambulansen hyppigst bruker. Målet er å få bedre oversikt over været, også på nattestid. For selv om det var dagslys og strålende solskinn da NRK var med Jens på flytur, er det ikke alltid tilfellet når noen trenger hjelp fra luftambulansen. Da kan værkameraer bidra til å øke sikkerheten for mannskap og pasienter om bord i helikoptret.

Schrödingers Katt ble også med til Hardangerjøkulen hvor stiftelsens stipendiat og luftambulanselege Lars Jacobsen ved Arendal-basen forteller om sitt forskningsprosjekt. Vi får se hvordan et lite ultralydapparat i lommeformat godt egner seg til å stille diagnoser på pasienter ute i felten. Mens flygere, redningsmenn og leger fra Norsk Luftambulanse AS trente på breredning, viser Jacobsen hvordan ultralydapparatet kan fungere som et visuelt stetoskop. Veldig nyttig når han undersøker en pasient som har falt ned i en bresprekk.

I programmet får seerne også et innblikk i hva som foregår i slagambulansen som forrige uke trillet ut på veiene i Østfold. Stiftelsens stipendiat Maren Ranhoff Hov og medisinsk ansvarlig for Hjerneslagprosjektet, Thomas Lindner viser hvordan pasienter med hjerneslag kan undersøkes i en spesialbygget slagambualnse.

Målet med hjerneslagprosjektet er å undersøke om luftambulanseleger kan ta med seg en mobil CT-maskin og stille gode diagnoser på hjerneslagspasienter utenfor sykehuset. Hvis dette fungerer, er neste skritt å teste behandling i slagambulansen. Dersom denne forskningen viser at diagnostisering og behandling trygt og effektivt kan gjøres utenfor sykehus, kan det være at dette i fremtiden blir gjort i luftambulansens legehelikopter, nærmest mulig pasientene.

Maren og Thomas Schrödingers

Er det mulig for en luftambulanselege å stille riktig diagnose på hjerneslag utenfor sykehuset? Det vil Stipendiat Maren Ranhoff Hov og medisinsk ansvarlig Thomas Lindner finne ut av i en spesialbygget slagambulanse som medlemmene i Stiftelsen Norsk Luftambulanse har betalt for. Hjerneslagprosjektet er et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Sykehuset Østfold HF og Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

De tre prosjektene som vises i Schrödingers katt er finansiert av de vel 700 000 medlemmene i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.