Stiftelsen Norsk luftambulanse

Vil gi slagpasienter raskere hjelp

Norges første ambulanse for slagpasienter er på veiene i Østfold. Den skal gi tidlig diagnose og, etter hvert, livreddende hjelp. Målet er å flytte behandlingen av hjerneslag ut til pasientene.

Alle foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Hver dag får 40 personer her i landet hjerneslag. Riktig hjelp tidsnok er avgjørende for pasientene. Den spesialbygde slagambulansen er utstyrt med CT-maskin, utstyr som normalt bare finnes på sykehusene. Den gjør det mulig å stille riktig diagnose allerede ute hos pasienten og starte behandling umiddelbart når pasienten er framme på sykehuset.

– Dette er et rullende røntgenlaboratorium med mer utstyr. Det er helt nytt i Norge, forteller generalsekretær Erik Kreyberg Normann i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Slagambulansen drives som en del av et banebrytende forskningssamarbeid mellom Sykehuset Østfold HF, Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Målet er å finne ut om det er mulig å flytte diagnostisering og etter hvert, behandling av hjerneslag ut av sykehuset og til pasientene for å spare livsviktig tid.

Skjermbilde 2014-10-29 kl. 11.24.28Hvert minutt teller
Hjerneslag er en alvorlig folkesykdom som årlig rammer 15.000 nordmenn. Det er den vanligste årsaken til varig uførhet og den tredje vanligste årsaken til død. For hvert minutt som går etter at slaget rammer, dør opptil to millioner hjerneceller. For hjerneslagpasienter er rask behandling derfor avgjørende, og den har best effekt hvis den gis innen 90 minutter. Hvert minutt teller.

– Vi vil flytte kompetansen på sykehuset ut til der den har mest effekt, nærmest mulig pasienten, sier Hans Morten Lossius, som er leder for Forsknings- og utviklingsavdelingen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

I tillegg til CT-maskinen, er slagambulansen innvendig utstyrt som et legehelikopter. Om bord er en erfaren sykepleier og en parmedic, sammen med legen, som i likhet med luftambulanseleger er spesialist i anestesi.

De fleste hjerneslag, omkring 90 prosent, skyldes blodpropp i hjernen, resten skyldes hjerneblødning. Symptomene er de samme uansett hva slaget skyldes, men behandlingen er ulik. Fordi behandling mot blodpropp er farlig for en pasient med hjerneblødning, må pasientene i dag undersøkes med CT- eller MR-maskin på sykehus før behandlingen starter.

Er en spesialtrent anestesilege i en ambulansebil med CT-maskin i stand til å stille en like sikker diagnose på hjerneslag allerede ute hos pasienten, som nevrologer og radiologer normalt gjør inne på et sykehus? Hjerneslagprosjektet har som mål å finne ut av dette.

 Slagbehandling i luftambulansen Skjermbilde 2014-12-22 kl. 23.27.40
Studiene vil danne grunnlag for å avgjøre om diagnostikk og etter hvert behandling av det store flertallet hjerneslagstilfeller som skyldes blodpropp bør innføres i luftambulansetjenesten.

– For mange slagpasienter vil det kunne gi den raskeste og beste hjelpen, sier Lossius.

Målet med Hjerneslagprosjektet er å spare tid, dermed liv og helse for slagpasienter over hele landet.

Det er medlemmene i Stiftelsen Norsk Luftambulanse som finansierer forskningsprosjektet. Slagambulansen kostet fem millioner kroner å anskaffe. I tillegg koster den årlig 12 millioner kroner å drifte.

Slagambulansen er ikke innført som en fast del av det ordinære helsetilbudet i Østfold, men er en del av et pågående forskningsprosjekt.