Stiftelsen Norsk luftambulanse

Super-supporteren på Sjoa

– Sykehuset i lufta er tryggheten vår, har Knut Granli (57) tenkt mens han har samlet inn flere hundre tusen kroner til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Plutselig trengte han selv hjelp.

Tekst: Kristin Marie Hauge / Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

August 2015. Kjøpmannen på Sjoa mat og bensin klarer ikke lenger stå oppreist. Han har tatt Ibux etter en tannoperasjon, og ligger nå inne på toalettet, livredd, blødende og med store smerter. Kona Jorunn har funnet ham og ringt etter ambulansen, men de forstår raskt at det vil ta for lang tid å kjøre til sykehuset. De må ringe luftambulansen på Dombås.

Det står om minutter.

– Nei fader, er det ikke deg da, Knut! utbryter redningsmann Haakon Nordseth i det han kommer inn i leiligheten til en av luftambulansens største støttespillere.

Mannskapet bærer Knut Granli på båre ut til helikopteret. Så letter de med kurs for St. Olavs hospital i Trondheim.

På vei til Trondheim møter de tordenvær, tåke og regn. Helikoptret må lande med pasienten på Berkåk. Med blødende magesår blir Knut Granli kjørt de siste milene i ambulanse. På sykehuset forstår han at han har drevet litt rovdrift på kroppen sin det siste året. Jobbing døgnet rundt og netter med henting av blomster på Økern i Oslo har satt sine spor. Blodtrykket er skyhøyt, og legene oppdager samtidig en feil mellom hjerte og lunger.

– Nå må du leve, sa legen til meg på Rikshospitalet senere.

– Det var sterkt, sier Knut Granli.

Beskjeden fra legen betyr at han må trene både morgen og kveld. Timen på trimsykkelen eller gåturen om kvelden er hans aller viktigste jobb nå. Enda viktigere enn at han skal bestille melk og brød. Men engasjementet hans for luftambulansen er ikke blitt mindre. Gang på gang har han kapret medlemmer, underskrifter og støtte til luftambulansen. Da basen på Dombås ble foreslått flyttet i 1998, samlet Knut Granli inn 25 000 protestunderskrifter som han leverte til fylkesordføreren og fylkeshelsesjefen.

Flytting av basen ble stoppet.

Knut og Jorunn Granli på Sjoa mat og bensin har gjort en uvurderlig innsats for Stiftelsen Norsk Luftambulanse i alle år, med innsamlinger og auksjoner. Nå vet Knut hvordan det selv oppleves å få hjelp av det han kaller «sykehuset i lufta».

Knut og Jorunn Granli på Sjoa mat og bensin har gjort en uvurderlig innsats for Stiftelsen Norsk Luftambulanse i alle år, med innsamlinger og auksjoner. Nå vet Knut hvordan det selv oppleves å få hjelp av det han kaller «sykehuset i lufta».

Helikopteret har landet ved prismasten foran bensinstasjonen på E6 utallige ganger. Hver dag flyr det i rute over Sjoa mat og bensin. Da Norsk Luftambulanse AS på Dombås hadde åpen dag, stilte Knut Granli med gratis busstransport, kringle, is og musikkorps. Hver sommer har Stiftelsen Norsk Luftambulanse egen stand på Troll- og trefestivalen, en salgsutstilling med alt fra malerier til melkespann. Slik har det vært i over 20 år. Overskuddet fra festivalen går til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

«Terning for god gjerning» kaller han det morsomme spillet han har funnet opp. For femti kroner ruta og med trilling av en diger terning i isopor, kan hyttefolk, raftere og turister på vei nordover i Gudbrandsdalen spille om spekeskinke, sjampo eller gavekort på bensin. Men Granli har også gjort penger ut av flaskepost, sykkellotterier og auksjoner.

– Jeg brenner for å hjelpe folk! Og jeg liker idéer! Dess enklere en idé er, dess bedre sitter den! Du kan si at det jeg gjør, er en dråpe i havet, men en dråpe er en dråpe!

På bakrommet av Sjoa mat og bensin har kjøpmann Knut Granli hilsener og autografer fra norske kjendiser gjennom tretti år; Nils Arne Eggen og Rosenborg, Ham-Kam, prinsesse Märtha Louise og Tora Berger. John Carew, som har vokst opp og har hus i Heidal, har ofte stoppet og handlet hos Knut.

På bakrommet av Sjoa mat og bensin har kjøpmann Knut Granli hilsener og autografer fra norske kjendiser gjennom tretti år; Nils Arne Eggen og Rosenborg, Ham-Kam, prinsesse Märtha Louise og Tora Berger. John Carew, som har vokst opp og har hus i Heidal, har ofte stoppet og handlet hos Knut.

Som lokal ildsjel og ambassadør for Sel kommune, er Knut Granli kjent for å lytte til folk, finne nye idéer og løsninger. I 2004 fikk han diplom fra Kreftforeningen for sitt engasjement for mennesker i lokalmiljøet. Stiftelsen Norsk Luftambulanses utmerkelse for gode bidrag både personlig og gjennom Luftambulansens venner, henger innrammet i stuen.

Da kongeparet fylte 80 år og inviterte til selskap på Maihaugen på Lillehammer, var Knut Granli en selvskreven gjest. Til 40-årsjubileet for Stiftelsen Norsk Luftambulanse og 30-årsjubileet for basen på Dombås, vil Knut Granli få laget ei diger sparebøsse, noe utradisjonelt som kan skape begeistring. Han har gått EPA-skolen som kjøpmann og vet som innehaver av en nærbutikk at han må ha det ingen andre har. Derfor satser han på molter, rakfisk, gubb, pultost, mandel-poteter og utskårede troll og ørner. I fjor skapte treskjæreren Jermo Karrela selveste Elvis i bakgården her.

Redningsmann Haakon Nordseth forteller at møter med støttespillere som Knut gjør noe med han.

– Jeg ser så utrolig mye klarere hva det betyr for folk å ha den tryggheten det er i en luftambulansebase. Dombås er kanskje ikke den basen med flest oppdrag. Men betydningen av hvert enkelt oppdrag er så uendelig mye større når du bor på Lesjaverk – to timer fra nærmeste lokalsykehus, og ikke i Lillestrøm med universitetssykehus rett i nærheten, sier Nordseth.

Jeg brenner for å hjelpe folk!

Super-supporter Knut Granli

– Den rollen Knut har tatt på seg i alle år er utrolig viktig. Han sørger for at en hel befolkningsgruppe blir ivaretatt. Skaffer rene kroner og øre, bevisstgjør politikere og beslutningstakere. Vi trenger så tydelige, utrøttelige og kompromissløse personligheter som Knut. Han gjør meg faktisk stolt av å få lov å være til stede på en arbeidsplass som betyr så uendelig mye for så mange.

Fra medlem til giver

Ildsjeler som Knut Granli og mange med ham har stått på for legehelikopterbaser, sørget for støtte og løftet Stiftelsen Norsk Luftambulanse til det som i dag er en av Norges største ideelle organisasjoner. Så hvorfor får man ikke være medlem lenger, men er giver?

I 2016 ble alle medlemmer i Stiftelsen Norsk Luftambulanse til givere. Ingen har derfor lenger medlemskap, og medlemsfordelene er avviklet.

– Mange støttespillere har gjort en enorm innsats, og det vil vi alltid være evig takknemlig for. Nå har vi valgt å gjøre noen endringer, og har avviklet det tradisjonelle medlemskapet. Grunnen er at vi så at medlemsfordelene var svært kostbare å opprettholde og i liten grad ble brukt. Derfor valgte vi dette vekk for å kunne bruke enda mer på livreddende arbeid. Vi har jobbet for å redde liv og helse i 40 år, og ønsker at så mye som overhodet mulig av det vi samler inn skal komme pasientene til gode, sier generalsekretær Hans Morten Lossius.

Som giver støtter du fortsatt det samme, nemlig at de som blir akutt syke eller hardt skadet utenfor sykehus, skal få rask og riktig hjelp gjennom forskning, utvikling og utdanning innen akuttmedisin utenfor sykehus.